perjantai 23. syyskuuta 2016

Mitä opimmekaan tällä viikolla


Tämän viikon aikana opimme paljon asioita.
Kaikista oppilaiden valmistamista tuotteista emme ehdi aina ottamaan kuvia.
Ja oppimistilanteitahan on paljon, joissa ei varsinaista tuotetta aina synny,
 mutta mainittakoon vielä muutamia asioita tämän viikon oppimisista.

Testasimme  yhdistelmäuunia, joka on meidän koulun valmistuskeittiössä.
 Miten uuni soveltuu erilaisten leivonnaisten tekemiseen kohtotusohjelmaa käyttäen. 

Kolmannen vuoden opiskelijat laativat hienon
 ohjekirjan uunin käyttämisestä erilaisille leivonnaisille.
 

Kuvassa vaunullinen mhkeita sämpylöitä, 
jotka valmistui kohotusohjelmaa käyttäen.


Mitä muuta...opimmekaan

Terveystarkastaja kävi vierailulla koulullamme ja piti luentoja, 
 pakkausmerkinnöistä ja omavalvonnasta.

Myymälään valmistui elintarvikealan opiskelijoiden
valmistamina erilaisia ruokia,
salaatteja ja jälkiruokia.

Lisäksi leivoimme  myymälään bannofeekakkuja,
 patonkeja,  muffineita, pursotettuja pikkuleipiä,
 riisi- ja porkkanapiirakoita yms.

Opiskelijat palauttivat viikon etätehtävän, joka oli kotitehtävänä
ja saivat uuden tehtävän
 pakaste- ja kylmäleivonnasta.

Muistakaahan tehdä tehtävä -
ensi viikolla on palautuspäivä!

 

Hyvää ja rentaouttavaa viikonloppua kaikille
 ihanille opiskelijoilleni ja blogini lukijoille.

Märkäpomadan käsittelyä

Kahvileipien koristeluun käytetään erilaisia kuorrutteita. 
Kuvassa sokeripomadaa jota kutsutaan myös "märkäpomadaksi".

Tässä kuvassa pomadaa aletaan ohentamaan - 
eli iso pomadakuutio laitetaan palasiksi taikinakoneen kulhoon.

Kun paloittelu on suoritettu sekaan lisätään vettä ja halutessa 
voi lisätä myös hieman öljyä.
Ohennussääntöhän meni  seuraavasti  - 4 % nestettä /kg pomadaa.

Pomadaa on helppo käsitellä ja lämmittää 
kun ohennus on tehty oikein. 

Pomadamassa säilytetään tiiviissä sankossa 
kuiva-ainevarastossa.

Punaiset mazariinileivokset

Asiakkaan tilaukseen opiskelijat tekivät punaisen värisiä mazariinileivoksia. 
Murotaikinapohjaiset, aprikoosi- ja mantelimassatäytteiset leivokset 
kuorrutettiin sokerikuorrutteella.


Rahkapullia

Ensimmäisen opintovuoden opiskelijat valmistivat erilaisia 
kappalepullia ja rahkapiirakoita.
Pullia opitaan paloittelemaan tasakokoiseksi ja pyörittämään molemmilla käsillä yhtäaikaa kauniita pyöreitä pullia. 

 Kun käsin paloittelu ja pyörittäminen on opittu  siirrytään 
koneella paloitteluun ja pyörittämiseen.

Unelmaiset kääretortut


Kääretorttuja valmisti kolmannen vuosikurssin opiskelijamme.
Unelmakääretortut ovat laktoosittomia ja gluteenittomia.
Täytteeksi on keitetty kermainen vaniljakreemi.

Suositut lusikkaleivät

Eväsmestarin myymälässä oli myynnissä suosittuja lusikkaleipiä. 
Nämä pikkuleivät valmistetaan aitoon voihin -
 ja ne maistuvatkin niin taivaallisilta juuri siksi.


Lusikkaleivät pakattiin muovisiin rasioihin.

Herkullisia täytepitkoja

 Ihanat täytepitkot saavat sokeripomada koristelun pintaan.
Leipuri-kondiittori opintojen aikana opitaan 
valmistamaan erilaisia pitkoja ja kransseja.
Pitkot pakataan pitkopusseihin ja tuotteelle laaditaan
 tuoteseloste sekä hintalaskelma.

perjantai 16. syyskuuta 2016

Leipuri-kondiittoriopiskelijan kotitehtävä



Opiskelijat saavat opintoihin liittyviä etätehtäviä.
Tehtävät voivat olla
 esim. käytännön työtehtäviä, moodle tehtäviä,
 työssäoppimispaikoille liittyviä tehtäviä jne. 
Leipuri-kondiittoriopiskelijoiden kotitehtävän purkaminen on tässä kuvassa.

Mietimme opiskelijoiden kanssa yhdessä,
 mikä tehtävä olisi tällä kertaa kotitehtävänä.

 Päätimme,  että se voisi olla leivontatehtävä pikkuleivästä.

Keskiviikon opiskelupäivä alkoi makeissa tunnelmissa. 
Jokainen opiskelija toi tekemiään pikkuleipiä resepteineen tunnille.
 Pikkuleipiä maistellessa tutustuimme reseptiikkaan ja kuulimme
 tekijän työohjeistusta ko. tuotteesta.


Täydellisesti onnistuneet macaronit saivat kiitosta. 
Samalla tutustuimme uuteen leivontakirjaan,  jonka opiskelija oli hankkinut.


Serinakakut - näihin pikkuleipiin ei voi kyllästyä. 
Ihanan mureat  pikkuleivät!


Valkosuklaalla koristellut pähkinäpikkuleivät sulivat suuhun!


Kauralastut tuovat tuulahduksen peruskoulun kotitalouden tunneilta -
näitähän siellä tehtiin ja tehdään edelleen. Ihania!
Suklaakeksirasian aukaistessa tulvahti herkullinen voin ja kaakaon tuoksu!


Suosittua kauralastua saimme maistella eri reseptiikalla valmistettuina.


Opettajakin teki kotitehtävän
ja kokeili ihan uutta reseptiä - kookoslastuja!
Pitäähän opettajakin tehdä kotitehtävät!


Cookiekeksit.
Nämä keksit maistui vahvasti suklaalta - ja olivat aivan liian hyviä...


Yllätyspikkuleivät
Näiden pikkuleipien valmistaja antaoi ohjeen maistelijoille!
"Nämä pikkuleivät on murrettava halki ja syötävä sitten, koska sisässä on piilossa yllätys"

Mitä ihmettä?!

Jokaisen pikkuleivän sisällä oli mietelause - joka kertoi ystävyydestä ja kaikista kauniista asioista.
Jokainen luki mietelauseen ääneen ja jäimme miettimään mitä se todella tarkoittaakaan.

Lämmin kiitos opiskelijalle,
joka jaksoi tehdä tällaiset yllätyspikkuleivät.
Muistammehan jokainen seuraavan asian, joka mietelauseista tuli esille.

 - ole ystävällesi ja läheisellesi sellainen kuin toivoisit,  että he  ovat sinulle.
Lämmin hymy, 
ystävällinen katse,
 ja toisen huomioiminen 
on kaunis asia, 
jota me jokainen tarvitsemme 
ja se ei maksa mitään.
 


Mustikkacookiet 
olivat mukava uusi resepti,
joka löytyi kauniistikuvitetusta leivontakirjasta.


Suklaahippukeksit
Herkullisia ja suussasulavia keksiä.


Hedelmätorttua

Saimme maistella hedelmätorttua,  
joka oli kuorrutettu maukkaalla karamellikastikkeella.


Tämän kotitehtävän purkaminen jatkui vielä viikon aikana,
 kun saimme poissaolijoiden pikkuleipiä maistella myöhemmin .

Lämmin kiitos kaikille opiskelijoilleni, kun annettu tehtävä oli suoritettu - tätä tehtävää tehdessä saimme hienon läpileikkauksen erilaisista pikkuleivistä!



Huumaavan hyvää aurajuustoleipää

Huumaava aurajuuston tuoksu täytti leipomotilan.
Aurajuustoleipä oli valmistunut juuri uunista...
Erilaisia ruokaleipiä valmistetaan koko leipuri-kondiittoriopintojen ajan.

Opiskelun alussa opitaan säilönnän perusteet

Koulumme myymälässä on myynnissä elintarvikealan opiskelijoiden valmistamia herkullisia säilykkeitä.
Rakkaushilloa ja kurkkusalaattia.
Todella herkullisia tuotteita! 

Eväsmestarin myymälä sijaitsee Iisalmessa, Asevelikatu 4:ssä
ja on avoinna 10.30-15.00.

Tervetuloa ostoksille.


Vuoden 2017 alussaYlä-Savon ammattiopistoon valmistuu uusi myymälä-kahvila ja 
aukioloajat myymälässä ovat silloin huomattavasti pidemmät.

Voileipäkakkuja ja ihanaa Britakakkua

Voileipäkakkuja tehdään kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden kanssa. 
Tässä herkullisia kinkku-juustokakkuja.

Tänään myymälästämme sai osataa herkullista Britakakkua. 
Opiskelijat ideoivat kakun täytteeksi tällä kertaa ananas-greippi täytteen sitruunatuorejuusto-kermavaahdolla.
Kakku oli todella maukasta!

Perinneleivontakurssi jatkuu edelleen


Riisipiirakoiden kuoria "ajellaan" perinteistä pulikkaa käyttäen. 
Leipuri-kondiittori opintojen aikana opitaan riisipiirakoiden valmistaminen käsinkaulaten 
sekä
 kaulauskoneella ja linjalla tehden.

Perinneleivonnainen - Kuhmon rönttönen 
on ruiskuoreen valmistettua 
peruna-puolukkaimellys täytteistä piirakkaa.


Muhkeita reikäleipiä ja perunasämpylöitä

Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden kanssa aloitimme leipuri-kondiittorin opinnot erilaisten ruokaleipien valmistamisella. Tässä juuri uunista otetut reikäleivät.

Mitäs tätä tuotetta tehdessä opimmekaan?

- tiedetään eri raaka-aineiden merkitys leivonnassa
- opittiin suurentamaan reseptiä
- mitä tarkoittaa sekoitus- ja vaivausaika
- mitä tarkoittaa taikinalepo
- mitä tarkoittaa raaka-paino
- miten käytetään taikinakonetta
- miten käytetään yhdistelmäuunia
- miten käytetään jäähdytyskaappia
- miten pakataan tuote
- miten tehdään tuoteseloste tuotteelle
- opittiin omavalvonnan asioita yms.

Aivan kuin huomaamatta opimme paljon asioita -  emme istu teoriatunneilla,  vaan asiat opitaan käytännön työtunneilla! 



Muhkeat, pehmeät ja lämpimät sämpylät ovat viikottain tarjolla ruokailulinjastossamme.
Nämä sämpylät valmistui, kun koulumme ravintolan keittiöltä jäi maukasta perunasosekeittoa päivän päätteeksi. 
Leipuriopiskelijat taikoivat niistä perunasämpylöitä.


sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Perinneleivontaa


Syyslukukauden opinnot alkoivat perinneleivonnalla. 
Opiskelijat oppivat kuinka keitetään riisipuuro yhdistelmäuunissa piirakoihin ja kuinka tehdään käsinkaulaten piirakkapohjat sekä kauniin rypytyksen.

Osa piirakoista paistettiin suoraleivonnan kautta ja osa pakastetiin ja paistetaan myyntiin myöhemmin.


Avokukkoja valmistui myös myymälään.


Erilaisia rieskoja leivottiin viikon aikana.


Pehmeä perunarieska on hyvin suosittu leipä.

Syyslukukausi on jälleen alkanut



Hyvää syyslukukauden alkua kaikille opiskelijoilleni ja blogissa vierailijoille.
Kesä on mennnyt taas nopeasti  ohitse ja olemme palanneet opiskelun pariin.

Itselläni loma meni kotimaata reissatessa ja mökkeillessä. 
Nyt on hyvä jälleen palata levänneenä ja pirteänä työn pariin.

Ylä-Savon ammttiopistossa on meneillään mittava remontti ja lisärakentaminen. 
Leipuri-kondiittori opiskelijat pääsevät kuukauden päästä uuteen leipomoon työskentelemään. Syyslukukauden alku on leivottu tilapäisesti koulumme valmistuskeittiön tiloissa.

Hyvää alkavaa syksyä!