maanantai 29. helmikuuta 2016

Koristeiden valmistusta


Leipuri-kondiittorin perustutkinnon opintoihin kuuluu erilaisten koristeiden valmistusta.

Maanantaipäivän opinnot koostuivat ruusujen, neilikoiden, kallojen,
 pionien, painovälinekukkien  ja lehtien harjoittelusta.




Pionit valmistettiin sokerikukkamassasta.


Kesäinen kukkakakku koristeltiin
opiskelijoiden
 tekemillä kukkasilla.

perjantai 26. helmikuuta 2016

Pääsiäisajan kahvileipää


Pääsiäisen aika lähestyy.
Erilaiset rahkatuotteet kuuluvat leipomoiden pääsiäisajan tuotevalikoimiin. 
Tänään valmistui rahkapiirakoita koulumme myymälään.


Teimme myös mustikkapiirakoita, jotka tekevät hyvin kauppansa  koulumme 
Eväsmestarin myymälässä.

Piparmintun makuista suklaakakkua

Kokeilimme uutta kakkureseptiä. Kakku oli todella maukas!

Täyteläisen makuinen suklaahyytelökakku maustettiin piparmintulla. Kakut koristeltiin opiskelijoiden valmistamilla suklaasprisauskoristeilla ja kreemiruusuilla.

Ruoanvalmistus on elintarvikealan perusopintoja

Elintarvikealaa opiskellessa opitaan myös ruoanvalmistusta. 
Tänään 1.vuoden opiskelijat valmistivat herkullista paahtopaistisalaattia.

Salaattia valmistaessa on opittu mm. paahtopaistin paistaminen, kasvisten käsittelyä, omavalvontaa, pakkaamista ja hinnoittelua.

1. vuoden opiskelijat paistoivat herkullista porsaansisäfilettä.


Tänään opittiin myös valmistamaan herkullisia kalamurekepihvejä.

Huumaavan hyvää täyteleipää

Tänään valmistui suolaisia täyteellisiä patonkeja. 
Patonkeja voi tehdä hyvin erinmuotoisina kuten kuvassa näkyy. Eri tavoin leikaten saa tuotteen ulkonäölle vaihtelevuutta.

Täytteellistä leipään kaulattiin vaaleaa leipätaikinaa pitkäksi kaulaukseksi. 
Kaulauksen pintaan laitettiin reilusti pestokastiketta, voissa kuullotettua sipulia, valkosipulia ja juustoraastetta.


Suurimuotoinen pesto-juustokiekko on varteenotettava vaihtoehto
 juhlapöytään, illanistuaisiin, leipäpöytiin....

Täytteellinen leipä sopii erittäin hyvin keittolounaan aisapariksi. 


Puustin muotoon tehty suolainen pestopuusti 
tekee hyvin kauppansa varmaan myös kahviloissa ja ravintoloissa.


Ihastuttavaa näkkileipää ja yrttisiä suolapaloja

Tässä valmistuu herkullista näkkileipää. 

Leipuri-opiskeija toi  kotona valmistamaansa näkkileipää minulle maistiaisiksi reseptin kera - leipä oli todella herkullista. 

Valmistimme leipää myös koulun myymäläämme. 
Leipä teki hyvin kauppansa ja sai erittäin paljon kiitosta asiakkailtamme.

Opiskelijat voivat tuoda omia reseptiä leivonta tunneille ja sopivan tilaisuuden tullen voimme tehdä tuotteita myymäläämme.

Näkkileipä leikattiin kapeiksi snack mallisiksi tuotteiksi.
 Paistamisen aikana näkkileipä nousi kauniin kaaren mutoiseksi .

Tämä rapea leipä sopii hyvin esim. juustopöytään dipattavaksi erilaisiin kastikkeisiin.

Leipä pakattiin kirkkaisiin krokopusseihin. 
Näkkileivälle voi hyvin laittaa useamman kuukaudenkin myyntiajan, 
koska tuote on kuiva ja se ei pilaannu herkästi.

Eväsmestarin myymälässä oli myynnissä tällä viikolla myös mausteisia snackpaloja.
Croissant taikinasta tehnyt pienet suolapaloissa maistuu erilaiset yrtit ja juusto.

Aistinvarainen oppimistehtävä

Elintarvikealan opiskelijat oppivat tänään erilaisten liha-/kalatuotteiden tunnistusta. 
Ruoanvalmistusta linjallamme opettaa lehtori Anna-Riitta Koski-Vähälä.

 Tässä opiskelija suorittaa tunnistustehtävää - erilaisten makujen tunnistaminen on tärkeää elintarvikealan opinnoissa.


Kollegani kutsui minutkin mukaan tähän aistinvaraisten tehtävän suorittamiseen. 
Jouduin tiukkaan testiin....tunnistinko oikein karitsan, poron, broilerin, naudan, sian, eri kalaojen maut näistä esille laitetuista pullista?
....Haastava tehtävä...

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Sokerin kehräämistä

Sokerityökurssin aikana leipuri-kondiittori opiskelijat oppivat kehräämään sokeria.

Sokeria käytetään koristeeksi erilaisten täytekakkujen,
 leivosten ja jälkiruokien koristelemiseen.

Suussasulavia porkkanapiirakoita ja kuorrutemunkkeja


Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat valmistivat porkkana-tuorejuustopiirakkaa. 
Piirakkaa tehdessä on opittu,  
kuinka iso määrä piirakkaa tehdään kerralla isossa pinnavaunu-uunissa paistaen. 

Piirakat on kuorrutettu tasaisesti ja leikattu määrämittoihin  pakkausrasioihin.
Pinnalle on valmistettu marsipaanista pieni porkkana, 
joka kuvastaa mitä piirakka sisältää.


Kauniita sydänmunkkeja.
Sydänmunkit koristeltiin ystävänpäivän teemaan sopiviksi.

Leivontailta villiyrteistä

Kurttulehtiruusunmakuisia karpalo-valkosuklaa cookieta.

 Ylä-Savon ammattiopistossa on vuoden alusta alkanut luonnontuotealan perustutkinnon koulutus. Tähän koulutukseen kuului osana myös leivontaa, jossa käytettiin erilaisia villiyrttejä. 
Teimmme kurssin aikana monenlaisia leivonnaisia,   joissa käytimme kuivattuja villiyrttejä.


Kurssilla valmistui myös
Foccacia leipää, jonka mausteena on käytetty erilaisia villiyrttejä.

Luonnontuotealan opiskelijat ihastuivat erityisesti tuorejuusto-villiyrttipatonkiin.
Patongissa maistuu nokkonen, voikukka, poimulehti, maitohorsma, vuohenputki ja siankärsämö. Kuuden villiyrtin sekoitus sopi hienosti patongin täyteeseen.


Kaunis rinkiläleipä oli myös herkullisen makuista. 
Mausteena on vuohenputkea, porkkanaa ja mallasta.

Kurssilla valmistettiin myös pehmeää nokkosperunarieskaa.


Rouskuva ruisnäkkäri maustettiin myös nokkosella.


Villiyrttileivontakurssilla valmistui myös herkullsia täytekakkuja ja muffineita, joissa maistui mesiangervo.
Vaikka nyt onkin talvi ja tuoreita villiyrttejä ei ole saatavilla voi leivonnassa hyvin käyttää kuivattuja yrttejä. 
Leivonnassa käytimme Runnin Mesiheinä Ky:n tuotteita.

Sacherkakkuja ja suklaakoristeita

Kolmannen vuosikurssin opiskelijat valmistivat herkullisia sacherkakkuja. 
Sacherkakkujen pohja on valmistettu aidosta suklaasta ja voista. 
Täytteenä on aprikoosimarmeladi ja suklaakreemi.


Suklaakuorrute valmistettiin tummasta suklaasta ja kermasta.
Kakut koristeltiin kauniilla suklaaristikkorullilla.

lauantai 13. helmikuuta 2016

Kreemiruusuja kakkujen päälle


3.vuoden opiskelijat pursottivat ruusuja.
Kauniit  ruusut on valmistettu kreemimargariinista ja keitetystä sokerivedestä. 
Massa on värjätty elintarvikeväreillä.

Leipuri-kondiittorin opintojen aikana opitaan myös ruusujen ja kukkien valmistusta - marsipaanilla, sokerimassoilla ja kreemimargariinilla.

perjantai 5. helmikuuta 2016

Leipäkori - leipäpöytään tai juhliin koristeeksi

Leipuri-kondiittorin opitojen aikan tehdää erilaisia  koristeleipiä, tuliaisleipiä ja koreja. 
Tällaisen korin voi laittaa esille leipäpöytään ja tarjoilla siitä vaikka herkullisia leipiä.

Makeisten valmistusta

Elintarvikea-alan opintoihin kuuluu myös makeisten valmistusta. 
Tänään Eväsmestarin myymälään saatiin myyntiin ihania mansikkamarmeladeja.



Marmeladia tehdessä opitaan samalla kemiaa ja fysiikkaa.....matematiikkaa...
ja paljon elintarviealan  ammattiasioita.




Pieniä leivoksia - petit foursseja

3.vuosikurssin leipuri-kondiittoriopiskelijat tekivät petit foursseja.
Mantelimassapohjaiset pienet leivokset on kasteltu suklaassa.


Leivoksien pintaan spritsattiin nuottiavaimen kuva.


Osa leivoksista kasteltiin valkosuklaassa.

Valkeat leivokset saivat pintaan pienen ruusukoristeen.

Pienet leivokset kastetaan haarukan avulla suklaassa. 

Leivoksia kuorruttaessa opitaan oikea nostotekniikka,
 jotta leivoksen kuorrute pysyy siististi leivosten pinnalla ja sivuilla.

Suussasulavaa salaattia

Elintarvikelinjallamme opitaan tekemään myös erilaisia salaatteja.
 Tänään valmistui herkullista kanasalaattia.

Mitä opiskelija onkaan oppinut tämän herkun tehdessään..
esim.
.
erilaisten kasvisten ja juuresten käsittelyn, reseptin suurentamisen,
 omavalvonta-asioita (näytteenotto, omavalvontalomakkeen täyttämisen), 
pakkauksen ja tuoteselosteen laatimisen,
hinnoittelukoneen käyttämisen, hygieeniset työtavat, 
astioiden pesemistä ym...ym...


Mieltäni ilahdutti, 
kun opiskelija hymyssäsuin kertoi kesken työpäivän,
 että
"katsoppas kuinka hyvää salaattia täältä valmistuu, kannattaa ostaa!"
Salaatti olikin todella herkullista!

Ystävän päivätapahtuma Citymnarketissa ja leipuri-kondiittori opintojen esittelyä asiakkaille

Ystävänpäivä on 14.2. 
Leipuri-kondiittoriopiskelijoitamme lähtee 
paikalliseen Citymarketin tavarataloon koristelemaan 
ystävänpäivän kakkuja ja munkkeja.




Tervetuloa katsomaan paikan päälle,  kun iloiset opiskelijamme 
koristelevat taidokkaasti kakkuja.

Samalla voitte keskustella heidän kanssaan 
milllaista on opiskella leipuri-kondiittoriksi linjallamme.