keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Illinois Angel Pie eli Enkelten kakku

 
Tänään kokeilimme uutta kakkuohjetta.  Ja se oli täydellinen menestys!
Tämä kakku on todellakin nimensä mukaisesti enkelten kakkua -  se on keveää, rapeaa, pirteän raikasta ja suloisen kotoista marjoineen.
Pitkä opintopäivämme päättyi tämän kakun maisteluun - seuraavat kommentit kertokoon millaista kakku oli.
" Tuleehan tätä kakkua koulumme myymälään myyntiin - ostaisin sitä heti"
" Ei, mutta tämähän on ihan tajuttoman hyvää"
" Miten hyvin nämä makuparit sopiivatkaan yhteen"
"Siis, tämäkö oli gluteenitontakin?"
" Helppo tehdä - kaikki aineet löytyy yleensä kodin jääkaapista ja pakasteesta"
"Ei, ei taaskaan ei tullut laihdutuskuuristani mitään...."


Kakun täytettyä sen on hyvä antaa olla pari-kolme tuntia kylmiössä, niin marenkipohja hieman pehmenee,  jolloin se on täydellistä!

ENKELTEN KAKKU
Irtopohjavuoka jonka halkaisija on 26-28 cm

Pohja:
6 suuren kananmunan valkuaista
5 dl hienoa sokeria (siro)
3 tl maizena jauhoa
3 tl vaniljasokeria
2 tl valkoviinietikkaa (onnistuu myös ilman valkoviinietikkaa)

Lemon curd täyte:
6 kananmunan keltuaista
0,75 dl sirosokeria
8 rkl sitruunamehua
125 g suolatonta voita
3 tl raastettua sitruunan kuorta

Lisäksi täytteeseen:
5 dl vispi tai kuohukermaa

Koristeluun:
Tuoreita mansikoita
Tuoreita mustikoita
Tuoreita vadelmia
tai erilaisia hedelmäpaloja

Valmistusohje:
1. Keitä lemon curd ensin.  Vatkaa keltuaiset, sokeri ja sitruunamehu hyvin keskenään paksupohjaisessa kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 10-12 min. eli kunnos seos on sopivan sakeaa. Hämmentele koko ajan - seos ei saa kiehua, jotta se ei juoksetu eikä pala pohjaan.

Ota kattila liedeltä ja sekoita voi joukkoon ruokalusikallinen kerrallaan. Hämmennä tasaiseksi ja lisää kuoriraaste. Kaada sitruunatahna kulhoon ja laita kylmiöön 2-3 tunniksi ennen käyttöä. Tämän täytteen voi keittää myös valmiiksi vuorokautta ennen kylmiöön.


2. Vaahdota kerma vahvaksi vaahdoksi ja laita se kylmiöön.

3. Tee marenkipohja:
Erottele tarkasti valkuaiset keltuaisista ja laita ne teräskulhoon ja kulho lämpimään veteen - valkuaisten on oltava lämpimiä,  kun aloitat vatkaamaan marenkia.
Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kiristä pohjalle leivinpaperi ja leikkaa leivinpaperista vuoan sisäreunan korkuinen leivinpaperikaistale. Kakkuvuoka pitää olla huolellisesti leivinpaperoitu.
Mittaa kaikki marengin ainekset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella suurimmalla teholla marenkitaikinaa kunnes taikina on kiiltävää ja tanakkaa. Tähän menee ainakin 15 minuuttia ! Marenki on silloin riittävästi vatkattu, jos käännät marengin vatkattuasi kulhon alassuin, eikä marenki lähde valumaan vaan se pysyy kulhossa valumatta.

Lusikoi marenki kehäksi vuokaan. Levitä se tarkasti vuoan reunoihin asti ja tasoita sitten keskusta matalemmaksi n. 3 cm paksuksi keskeltä. Paista kakku 10 minuuttia 150 asteessa ja laske lämpö 120 asteeseen ja paista n.50-60 min. (seuraa paistamista, tarpeen vaatiessa laske vielä lämpöä 100 asteeseen ja paista marenki pitempäänkin  kunnes marengin pinta on rapea).  Kytke virta uunista pois ja anna pohjan jäähtyä uunissa.

4. Täytä kakku:
Irrota irtopohjarenkaasta kakku ja siirrä se tarjoiluvadille. Sekoita lemon cruid kiisseliin vaahdotettu kermavaahto ja kaada täyte kakun päälle.
Koristele marjoilla!

Resepti on pitkä.....mutta älä lannistu siitä!
Tämän kakun tehtyäsi todennäköisesti valmistat sitä toisenkin kerran.

Marengin paistoaika on uunikohtainen juttu, eli seuraa paistamista - marenki saa sisältä jäädä hieman sitkeäksi - sen ei tarvise mennä keskeltä kovaksi....