perjantai 13. joulukuuta 2013

Iki-ihania kuppikakkuja


Herkulliset kuppikakut vievät kielen mennessään. Suklaata ja italialaista marenkia sisältäviin kuppikakkuihin ei voi olla ihastumatta!


Kuppikakun kakkupohja sisältää hieman piimää, mutta se on oiva yhdistelmä aidon suklaan kanssa. Kuppikakkua paistaessa on varottava, ettei paista liian pitkään näitä herkkuja. Kakun rakenteen tulee olla hieman "tahmainen" niin siinä tulee aromit esiin paremmin.

Nämä hempen väriset kakkuset kuorrutettiin mansikan makuisella suklaalla.  Ensimmäisen opintovuoden leipuri-kondiittoriopiskelijat  tekivät ensimmäistä kertaa näitä kauniita leivonnaisia ja ne onnistuivat loistavasti.


KUPPIKAKUT  n. 25 kpl

 Pohjan ohje:

4 kpl isoja kananmunia
3,5 dl hienoa sokeria
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1,5 dl tummaa kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3 dl piimää
300 g voita
250 g taloussuklaata

Italialainen marenki:
3 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 dl vettä

Kuorruttamisen:

600 g maitosuklaata tai kuorrutesuklaanappeja Candy Melts
4 rkl ruokaöljyä


Valmistusohje:
1. Vaahdota kädenlämpöiseksi temperoidut kananmunat sokerin kanssa ilmavaksi vaahdoksi.

2. Sekoita pohjan kuivat aineet sekaisin ja lisää siivilän läpi sihdaten vaahtoon vuorotellen piimän
kanssa.

3. Sulata voi. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Lisää voisula ja  sulatettu suklaa taikinaan koko ajan sekoittaen.

4. Annostele paperisiin taikina muffinsvuokiin pursottimen avulla tai lusikalla nostellen. Jos sinulla on muffinspelti, laita vuoat pellin koloihin näin muffinssit pysyvät  paiston ajan ryhdikkäinä eikä muffinssin muoto leviä.

5. Paista 170 asteessa n. 13-15 min. Kokeile hammastikulla onko kakut kypsiä. Jos tikkuun tarttuu taikinaa paista hieman vielä lisää. Muista, ettet paista liian kuiviksi kakkuja.

6. Jäähdytä kakut ja tee sillä aikaa italialainen marenki. Tämä marenki pursotetaan jäähtyneitten kakkujen päälle.


7. Italialaisen marengin valmistus; Laita kattilaan sokeri ja vesi. Keitä liuosta niin kauan, että se saavuttaa 117-120 asteen lämpötilan. Mittaa lämpötilaa tähän tarkoitetulla mittarilla.  Ota kattila liedeltä pois kun haluttu asteluku on saavutettu. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi.

Lisää  sokeriliuos hitaasti valuttaen ohuena nauhana marenkivaahdon joukkoon, koko ajan sähkövatkaimella nopealla teholla vatkaten. Vatkaa marenkia niin kauan,  että se jäähtyy  kädenlämpöiseksi ja on paksua ja kiiltävää.


8. Pursota marenki kuppikakkujen päälle korkeiksi keoiksi. Laita kakkuset tämän jälkeen pakasteeseen niin kaukasi aikaa, että marenki on jähmettynyt.

9. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai kuumassa vesihauteessa. Lisää öljy.
10. Kasta kuppikakaut sulassa suklaassa ja anna jähmettyä.

Kuppikakut ovat parhaimmillaan heti tuoreeltaan, mutta kestävät hyvin myös pakastuksen.